Pizza – granenvrij en gezond!

Nooit meer pizza? Ah, wat een nachtmerrie! Toch, als je granenvrij / glutenvrij wilt eten komen dit soort gedachten vroeger of later bij je op. Nou, bij mij dus wel! Daar moest dan ook iets aan gebeuren… Dankzij mijn uitermate kritisch testpanel thuis gingen een groot aantal recepten met het grootste gemak de prullenbak in. Één keer – nooit meer!

Toch heb ik het niet zo makkelijk opgegeven…. Op een gegeven moment heb ik een redelijk recept gevonden dat bloemkool in de pizzabodem gebruikte. Het was best wel lekker hoor, maar – laten we eerlijk zijn – een beetje ‘te’ bewerkelijk om het op een doodgewone doordeweekse avond te maken. Ik ben meer voor snel en heerlijk! …of iets moet echt “mmmmmmmmm, hemels” smaken net als deze Moussaka (heb je die al uitgeprobeerd???), waar ik af en toe dus wel bereid ben wat langer in de keuken te staan.

Kort samengevat, hier is nu een recept voor een makkelijke, snelle en gezondegranenvrije – pizza bodem!

Ik deel het recept voor de bodem alleen want je kunt hem natuurlijk naar je eigen smaak beleggen met al het lekkers en gezonds die je maar wilt (of in huis hebt, net als ik met de pizza op de foto).

Ingrediënten voor 1 pizza bodem:

– 130 g tapioca meel
– 40 g kokosmeel
– 80 ml avocado olie
– 80 ml water
– 1 el appelcider azijn
– 1 biologische ei
– 1 teentje knoflook
– 3 el geraspte Parmezaanse kaas
– Italiaanse kruiden naar smaak
– 1/2 tl Keltisch zeezout of Himalaya zout

Bereiding:

1. In een grote kom mix de tapioca meel, zeezout en Parmezaanse kaas. Zet het opzij.

2. Doe de olie, water, appelazijn en geperste knoflook in een pannetje en begin deze rustig op te warmen.

3. Als het begint te koken, haal het van het vuur en voeg aan de tapioca meel-mengsel toe.

4. Roer alles goed door elkaar en laat het even afkoelen.

5. Voeg nu de ei toe en mix het goed zodat er een homogeen deeg ontstaat.

6. Als laatste voeg je de kokosmeel en Italiaanse kruiden toe. Na het goed mengen moet je van het deeg een bolletje kunnen maken. (doe dit dan ook!)

7. Leg bakpapier op een (ronde) ovenschaal, leg je bolletje erop. Rol het met een rolstok uit (of gebruik je hand net als ik het deed) totdat het deeg rond en ca. 5 mm dik is. (Tip: met een rolstok krijg je wel een veel nettere pizza dan ik.)

8. Leg het in de oven en bak het ca. 15 minuten op 200 graden totdat het goudbruin wordt.

9. Haal je pizzabodem uit de oven, beleg het naar smaak en bak hem hierna nog 5 tot 10 minuten door. (Ik heb de mijne met rode pesto, rode uien, tomaten, basilicum blaadjes en geraspte kaas belegd. Jammie.)

Met dit recept krijg je een dunne, knapperige Italiaanse – stijl pizza bodem.

 

Eet smakelijk!

 

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply