Een Mediterraan gerecht met aubergine, gehakt, tomaten, ui en knoflook. Een gezonde variant, zoals ik het maak!
Het komt bij me af en toe opzetten… zomaar, uit het niets… een onstuitbare verlangen naar MOUSSAKA! En dan kan ik hoog of laag springen, het laat me niet meer los. Ik MOET het maken! Nou is het een heerlijk zonnig gerecht dus het is geen wonder. Maar voor mij is het nog meer dan dat. Hier ga ik dan echt mijn tijd voor nemen, vol overgave proef ik elke hap, ondertussen neem ik de heerlijke geur in mij op. Een slokje rode wijn erbij (dit is in dit geval een “must”!), een tevreden glimlach op mijn gezicht…. En geluiden van: “mmmmmm” en nog meer “mmmmmm”! Nee, stoor mij niet! Dit is genieten!
Er bestaan vast heel veel varianten van Moussaka. Ik zag het al met of zonder Bechamelsaus, met rijst, met aardappels of zonder al deze. Ik maak inmiddels mijn eigen variant, geen idee hoe authentiek het is, maar in ieder geval LEKKER!
Nou, ik moet erbij vertellen, dit is nou niet het gerecht waar je op een drukke doordeweekse avond aan moet beginnen. Nee, dit recept moet je lekker op je gemak in een luie weekend maken of op een dag wanneer je vrij bent… Laat je niet afschrikken dat het geen ‘flits’ recept is! Geloof me, het is echt de moeite waard!
Ingrediënten:
600 g runder- of half-om-half gehakt
2 aubergines
3 grote zoete aardappels (geschild en in half cm dikke schijfjes gesneden )
4 uien (in kleine stukjes gesneden)
4 teentjes knoflook
2 dl extra vierge olijfolie
1 dl droge rode wijn (+ een glaasje voor bij het gerecht)
1 el oregano
1 tl kaneel
600 ml gezeefde tomaten
1 tl kokosbloesemsuiker
Zout en versgemalen peper naar smaak
100 g geraspte oude kaas
Bereiding:
Aubergines:
- Was de aubergines en snijd ze in ca. half cm dikke plakjes
- Leg bakpapier op een braadslee (of 2 want ze passen meestal niet op één) en leg vervolgens de aubergineschijfjes erop
- Besprenkel ze met olijfolie, doe wat zout en peper erop en bak ze ca. 15 minuten goudbruin in een op 180 graden voorverwarmde oven
Zoete aardappels:
Kook de schijfjes in paar minuten in zout water beetgaar. Giet af en leg ze op zij.
(Vanaf nu heb je 2 braadpannen nodig.)
Braadpan Nr. 1:
Bak 2 in kleine stukjes gesneden uitjes glazig op wat ghee. Bak hierna het gehakt ook mee. Als het bruin is giet 1 dl rode wijn erbij (laat de alcohol even ontsnappen) en breng het op smaak met de oregano, kaneel, zout en peper. Laat het op laag vuur onder deksel ca. 10 minuten zacht worden. Naar eigen smaak kun je nog meer van de bovengenoemde kruiden toevoegen. Proeven dus!
Braadpan Nr. 2:
Bak 2 in kleine stukjes gesneden uitjes glazig op wat ghee. Voeg de geperste knoflook toe. Na één minuut voeg de tomaten toe met wat zout, peper en kokosbloesemsuiker. Even opkoken , daarna op laag vuur 10 minuten laten sudderen.
Nu komt het samenstellen:
Pak een ovenschaal (mijn is 20 x 20cm groot), vet het in met een beetje ghee.
Bedek de bodem met de zoete aardappelschijfjes.
Leg de aubergines erop als 2de laag.
Hierna komt een laagje gehakt gevolgd door de helft van de tomatensaus.
Herhaal dit nog een keer.
Als je nog zoete aardappels over hebt (ik had nog een beetje over) leg ze dan bovenop.
Strooi de geraspte kaas eroverheen en zet de schaal in de oven op 180 graden voor een half uurtje.
Mmm……Geniet ervan!
P.S. Heb je wat over? Warm het de volgende dag gewoon weer op! Het wordt NOG LEKKERDER!!!
1 Comment
Wat een heerlijk recept… net gemaakt en het was overheerlijk. Ik heb gerecht precies volgens recept gemaakt.
De volgende keer zal ik wel zeker maar de helft van de palmsuiker gebruiken.