Appel-bosbes koffie cake

Suikervrij, glutenvrij, Paleo-vriendelijk

Hiep, hiep, hoera! Vandaag hebben we FEEST! Ja, mijn man is jarig  … enne dan wordt het meteen: denken, denken, denken… Want wat maak je voor iemand die normaal gesproken niet zo veel om zoetigheid geeft? Ja, zo was het vorige jaar en het jaar daarvoor en …. al die jaren ervoor eigenlijk. MAAR! Hij kwam nu zelf met deze cake! Op zijn verzoek dus maar zeker ook door mij aan iedereen warm aanbevolen deze Appel-bosbes koffie cake. Het kan voor een verjaardag dus of als je vrienden op visite komen… of gewoon voor bij de koffie om jezelf te verwennen. Zo zet je met gerust hart iets gezonds op tafel en tegelijkertijd: Succes is verzekerd!

Wil je geen appel of bosbes? Geen probleem! Vervang deze gewoon door ander fruit bv. kersen (hmmmm!), perzik of peren voor een andere, heerlijke variant.

(Of heb je toevallig een paar overrijpe bananen op je fruitschaal liggen die niemand meer op wil eten? Niet weggooien! Check out mijn bananencake recept hier.)

Maar nu terug naar de Appel-bosbes koffie cake:

Ingrediënten:

Voor de cake:

  • 50 g kokosmeel
  • 1/2 tl zout
  • 1/4 tl baking soda
  • 4 grote biologische eieren
  • 60 ml gesmolten (biologische) roomboter of kokosolie
  • 100 g kokosbloesemsuiker (te vervangen door ander zoetmiddel zoals honing of ahorn siroop)
  • 1/2 tl vanille poeder
  • 1 el cacaopoeder
  • 2 appels geschild en in kleine stukjes gesneden
  • 1 bakje bosbessen

Voor de topping (optioneel maar wel lekker!):

  • 2 ons nootjes (bv. pecannootjes, walnoten, amandelen, cashewnootjes)
  • 2 el honing

Bereiding:

  1. Meng de kokosmeel met de zout en baking soda in een kom
  2. Doe de eieren, gesmolten boter, kokosbloesemsuiker en vanille poeder in een andere kom en meng deze goed door elkaar met een mixer
  3. Voeg de kokosmeel mengsel hier aan toe en mix het tot een glad deeg
  4. Doe iets minder dan de helft van het deeg apart en meng het met de cacaopoeder
  5. Doe bakpapier in een 20 x 20 cm ovenschaal en giet hier afwisselend het bruine en lichte deeg in zodat het marmerachtig wordt (je mag het ook even voorzichtig met een mespunt door elkaar roeren)
  6. Verdeel de appelstukjes en bosbessen eroverheen
  7. Topping: hak de nootjes grof in een keukenmachine en meng deze goed met de honing
  8. Smeer de notenmengsel uit boven op de cake
  9. Doe de schaal in een op 175 graden voorverwarmde oven en bak het ca. 45 minuten klaar.
  10. Controleer met een satéstokje of het gaar is
  11. Even af laten koelen, in stukjes snijden – zet de koffie alvast klaar – en smullen maar!kávé

Geniet ervan!

 

 

 

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply