I ♥ Chili con carne

Hoe je het wendt of keert, het is Chili! DÉ “all time” favoriet in ons huis.

Ik heb door de jaren heen diverse recepten uitgeprobeerd, keer op keer naar eigen smaak aangepast… en jarenlang dacht ik dat het niet beter kon…

Totdat….

ik met een paar wijzigingen dit smakelijke gerecht NOG lekkerder maakte. Tja, smaken verschillen, WEEEETIK… maar toch:  dit recept is zeer het proberen waard!

En niet geheel onbelangrijk: het leent zich uitstekend om mijn geheime ingrediënt onopvallend erin te verwerken. Dit heb ik uiteraard getest. En met succes!

Wat is het?

KIPPENLEVER!

Ik hoor al sommige denken: “ieuuuw, dat hoeft voor mij echt niet!”

Niet alleen kinderen maar ook vele volwassenen kennen het niet, dus lusten het niet. Inderdaad, tegenwoordig maakt orgaanvlees (zeker in Nederland) maar een ontzettend klein deel uit van onze voeding.

Maar wist je dat lever (van gezonde, grasgevoerde dieren) vol vitamine A, B en D zit? Verder bevat lever ook nog onmisbare mineralen zoals zink en ijzer. Dit is dus een makkelijke manier om je lichaam een vitamine en energie-boost te geven. Dit wetend begint bij mij al het belletje “Goed bezig!” te rinkelen…!!!

Als je nu nog niet overtuigd bent en denkt: Oef, als er lever in zit dan is dit recept toch niks voor mij:

STOP NIET met lezen!

Je kan lever van dit recept simpelweg weglaten. Het resultaat is nog steeds een heerlijke maaltijd (met iets minder vitaminen en mineralen dan)

Hier is hoe je het maakt:

Ingrediënten (voor 3-4 personen):

– 500 g rundergehakt

– 200/250 g biologische kippenlever (Ik adviseer kippenlever niet te vervangen door bvb runderlever. Die heeft toch wel een hele sterke, uitgesproken smaak.)

– 1 grote ui gesnipperd

– 2 teentjes knoflook

– 5-6 (biologische) tomaten in stukjes gesneden of 400 g tomatenblokjes (ik koop tomatenblokjes of passata altijd in een glazen pot)

– 1/2 glas water of bouillon

– 1 tl chili poeder

– 1 tl koriander

– 2 tl gemalen komijn (♥)

– 1 tl oregano

– 1/2 tl piment

– Keltisch zeezout en peper naar smaak (begin met 1 tl zout en proef regelmatig)

– 400 g (1 blik) biologische kidneybonen (optioneel) – voor Paleo laat dit weg. Bij het uitkiezen van de blik bonen let op dat er geen toegevoegde suiker inzit. (Dit wordt niet makkelijk, maar bvb het merk biona organic bevat geen extra suiker.)

– ghee om er mee te bakken

Bereiding:

1. In een pan verwarm de ghee op middelmatig vuur.

2. Voeg de uien toe en bak ze een paar minuten totdat ze glazig zijn.

3. Voeg de geperste knoflookteentjes en de lever toe. Tijdens het bakken prak de lever voorzichtig zo fijn mogelijk.

4. Voeg hierna het gehakt toe en bak het geheel ca 10 minuten.

5. Voeg nu de tomaten, kruiden, water/bouillon en als laatste de uitgelekte bonen erbij en roer goed door.

6. Breng het aan de kook en na een paar seconden zet het vuur op laag.

7. Laat het een half uurtje tot een uur schimmeren. Proef het regelmatig en indien nodig breng het op smaak met de kruiden.

8. Eet smakelijk!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply