Natuurlijke Verkoudheidsbalsem

Zeg vaarwel tegen een verstopte neus en je verkoudheid met deze volledig natuurlijke verkoudheidsbalsem!

Het is volop herfst. Ik hou van herfst. Eigenlijk hou ik van elk seizoen op zijn beurt. Nu dus van herfst. Van de prachtige warme herfstkleuren in de boomtoppen, hoe de steeds zwakkere zonnestralen door de bomen heen de met verkleurde bladeren bedekte grond raken… ik maak graag een wandeling in deze tijd. Ik adem de frisse lucht in, sta stil en geniet. Geniet van de rust die het me geeft.

herfst

Met de steeds kortere dagen is het ook tijd voor gezellige binnen activiteiten. Bijenwas kaarsjes aan, heerlijk geurende verwarmende gerechten, verrukkelijke appeltaarten (met veeeel kaneel uiteraard), kopje kruidenthee en hup, onder de dekens maar met een goed boek bij het geknetter van de open haard.

Ik gebruik deze tijd ook om ons immuunsysteem een boost te geven – gewoon als voorbereiding voor de lange donkere wintermaanden. Ik zorg er voor dat ik een aantal middeltjes voor vaak voorkomende kwaaltjes in huis heb. Vandaag laat ik jullie één van mijn favorieten zien.

Met het kouder wordende weer heb je zo een verstopte neus …vervelend… vermoeiend… daar gaat je nachtrust. Je wil niets anders dan GEWOON adem halen. Bijzonder zielig vind ik het als de kinderen verkouden zijn… Gelukkig kunnen we de klachten verzachten. Nou, niet met de middeltjes die in de winkel te koop zijn, de zogenaamde verkoudheidsbalsems. Serieus, raak die dingen niet aan! Ik heb die ook gebruikt totdat ik er achter ben gekomen wat er allemaal in zit. Ik kom hier nog op terug maar nu waar we waren: niet kopen dus! We kunnen dit spul namelijk heel makkelijk zelf maken – zonder de troep – maar wel met de goed werkende, natuurlijke ingrediënten!

Je ziet dadelijk hoe!

Waarom zou je het niet willen kopen?

Omdat de meeste merken op vaseline basis samengesteld zijn. Vaseline is niet anders dan petroleum gelei, bewerkte ruwe olie met andere worden. Jakkes. Dit wil je niet op jezelf of op je kind smeren, neem ik aan. (Weet de basisregel: wat erop gaat, gaat erin! Dus: Wat je op je huid smeert wordt door je lichaam opgenomen. En ook nog eens zeer effectief!)

Maar dit is nog niet alles. Wat vind je van terpentijn? Of parabenen… of diazolidinylureum (een verbinding waarvan formaldehyde vrijkomt welke giftig is bij het inademen… ) Om maar een paar dingen op te noemen.  Ja… Beter gezegd: NEE! Dit willen we beslist niet in ons lichaam hebben.

Het is gelukkig ook niet nodig want we hebben natuurlijke alternatieven om onze ademhaling te bevorderen.  Het is maar een paar minuten werk, simpel, makkelijk…

Snel aan de slag:

Ingrediënten:

– 4 el bijenwas

– 3 el shea butter

– 7 el kokosolie

– 60 druppels (goede kwaliteit!) etherische oliën

Hier maak je 1 kleiner potje van (ca. 300 g).

HOE:

Pak een schone, glazen potje, doe alle ingrediënten behalve de etherische oliën in.

Zet het potje in een pan water.

Verwarm het pannetje water langzaam, totdat alle ingrediënten in het potje gesmolten zijn. (dit kan even duren)

Voeg de etherische oliën toe.

Roer goed door en laat het afkoelen.

Welke etherische oliën?

Ik heb deze combinatie gebruikt:

20 druppels Eucalyptus smithii, 10 druppels rozemarijn, 10 druppels lavendel, 10 druppels tea tree, 10 druppels citroen

Mocht je niet al deze oliën in huis hebben, geen probleem, gebruik dan bij voorbeeld:

20 druppels rozemarijn, 20 druppels pepermunt, 20 Eucalyptus smithii of citroen

Of

15 druppels lavendel, 15 druppels tea tree, 15 druppels Eucalyptus smithii, 15 druppels rozemarijn

Hoe gebruiken?

Masseer een kleine hoeveelheid op de borst en rug in de huid. De vrijkomende essentiële oliën gaan helpen de luchtwegen vrij te maken. Masseer ook een beetje op de voetzolen en direct onder de tenen daarna doe lekker warme sokken aan. Zo worden de werkzame bestanddelen van de oliën snel in de bloedbanen opgenomen en kunnen je lichaam van binnen uit ondersteunen.

Deze verkoudheidsbalsem is geschikt voor volwassenen en voor kinderen vanaf 2 jaar.

Je kunt het op kamertemperatuur 1 jaar bewaren.

LET OP: etherische oliën zijn zeer krachtig. Ze zijn veelal niet veilig voor gebruik bij baby’s, kleine kinderen en/of zwangere vrouwen. Doe altijd je eigen onderzoek voordat je een etherische olie gaat gebruiken.

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply