Homemade Ketchup

Wow! Eindelijk hoef ik geen ketchup meer te kopen in de winkel! Ik kan niet vertellen hoe blij ik ben. Sausjes zoals ketchup waren altijd al (en nog steeds) doorns in mijn ogen! Want na tomaten komt altijd suiker op de ingrediëntenlijst. En laat eerlijk zijn, dat proef je ook… En dan komen nog de verdikkings- en conserveringsmiddelen er achteraan! Nee, nee, nee! –  hoor ik het in mijn hoofd – ik ga dit echt niet kopen! En toch belandde zo een flesje regelmatig in mijn boodschappenmandje. (Weliswaar een ietsje betere variant uit de bio-winkel, maar toch, helemaal tevreden was ik er nooit over.) Waarom heb ik het toch gekocht? Tja, laat het nou net zo zijn, dat mijn allerschattigste kinderen KETCHUP eisen bij elk stukje vlees die ze op hun boord krijgen. Grrrrr…

Er moest toch iets gebeuren! En een beetje snel!

Maar eind goed al goed, zaterdag avond belandde dat potje zelfgemaakte ketchup op de foto mooi op onze eettafel. Ik zat natuurlijk op hete kolen af te wachten hoe ze het zouden vinden….. en JA! Goedgekeurd!… Door het hele gezin! Joehoe! Weer een succesje waar ik blij van word. (Ja, ik word van zoiets ECHT HEEL BLIJ!)

Hieronder vind je hoe ik het gemaakt heb:

Ingrediënten:

  • ca. 300 ml gezeefde tomaten (passata)
  • 60 ml ahorn siroop (of andere zoetmiddel zoals kokosbloesemsuiker)
  • 50 ml appelazijn
  • 1/2 tl Keltisch zeezout
  • 2 tl kruiden (een mix van paprikapoeder, knoflookpoeder, 5 spices, beetje zwarte peper)
  • snufje arrowroot poeder (optioneel)

Bereiding:

  1. doe alle ingrediënten in een pannetje
  2. breng het aan de kook
  3. zet het op laag vuur en laat het sudderen totdat het ingedikt is
  4. proef het ondertussen en voeg er eventueel nog wat kruiden naar smaak toe
  5. laat het afkoelen en doe het in een glazen potje

Je kunt deze ketchup in de koelkast ca. 1 week bewaren. Bij ons gaat het zeker binnen een week op…

Previous Post Next Post

6 Comments

  • Reply Lilian 14 april 2015 at 20:18

    Ik vroeg me af die kruiden gebruik ik van elke kruiden 2 theelepels?
    Hier ook echt ketchup eters dus zeer benieuwd hoe het gaat smaken.

    • Reply Melinda 15 april 2015 at 06:46

      Hallo Lilian,
      Bedankt voor je berichtje. Van de kruiden heb ik in totaal 2 theelepels gebruikt. (ik zal het recept zo aanpassen dat dit duidelijk wordt) Je kunt – naar smaak – ook wat meer kruiden gebruiken (even proven dus).
      Succes ermee!

  • Reply Inge 14 april 2015 at 20:19

    Waarvoor dient de arrowroot? En kan dit door iets anders worden vervangen?

    • Reply Melinda 15 april 2015 at 06:52

      Arrowroot is een uitstekend bindmiddel en heeft een neutrale smaak. Ik heb het gebruikt om de saus in te dikken.
      Het is eventueel te vervangen door een ander bindmiddel zoals maiszetmeel maar je kunt het ook weglaten. In het laatste geval moet je de saus wat langer koken totdat het vanzelf indikt. Succes!

  • Reply Stef - neo paleo 15 april 2015 at 01:36

    Beste Melinda,

    Altijd beter zonder conserveringsmiddelen en andere troep natuurlijk!

    Verder wel zoals in de supermarkt: eerst tomaten dan suiker, dus het blijft een uitdaging.

    Prettige dag gewenst!

    • Reply Melinda 15 april 2015 at 06:54

      Helemaal mee eens Stef! Wens je een zonnige dag!

    Laat een reactie achter op Melinda Cancel Reply